Zoeken

Energiek, gezond en gelukkig oud worden

Bijgewerkt: 13 nov 2020
Iedereen wil gezond oud worden. Fit, vitaal en gelukkig het liefste. Zie jij jezelf al voor je als een kwieke, energieke 'oldie'? Reuma, artrose, jicht, osteoporose en weke-delen reuma passen niet bij dat beeld. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je gewrichten, spieren, pezen en botten. Er bestaan een paar grote groepen van reuma:

  1. auto-immuunziekten/ontstekingsreuma (bijv. psoriasis artritis)

  2. artrose

  3. jicht

  4. osteoporose

  5. weke delen-reuma

Hoewel eerder werd gedacht dat reuma vooral een familiekwaal is, wordt slechts 16% verklaard door onze genen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voeding, roken, stress, overgewicht en een gebrek aan beweging bepalen of en wanneer je reuma krijgt.

Artrose wordt gezien als 'gewone' veroudering, maar het betreft een 'chronische laaggradige ontsteking' die ook ontstaat door levensstijl. De prevalentie neemt toe en ook de leeftijd waarop artrose ontstaat lijkt steeds lager. Momenteel hebben een op de negen mensen in Nederland een vorm van reuma. Dagelijks komen er 700 mensen bij.

Reuma is een pijnlijke aangelegenheid, maar gelukkig goed te behandelen en de meeste invloed op je levensstijl heb jezelf. Wanneer je eenmaal weet wat je kunt doen, krijg je de controle terug. En kun je het reumabeest temperen.


8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven